Pierogi z szpinakiem i suszonymi na cieple pomidorami

Raj dla zmotoryzowanych

Pierogi z szpinakiem i suszonymi na cieple pomidorami

przez Misiek93 » Śr sty 11, 2017 4:51 pm

Często widziany przysmak, jednak niewiele kto może doprawić szpinak. Poniżej sprawdzony przepis także na farsz, jak oraz na ciasto.


Przepis na dobry farsz:

Farsz możemy uczynić z mrożonego szpinaku. Będzie wprost i oszczędniej. Należy go rozmrozić. Po rozmrożeniu wkładamy do garnka z małą zawartością wody i dusimy z odrobiną czosnku. Około dziesięciu minut to korzystny czas, aby szpinak był idealny do dalszych czynności.

Do szpinaku dodajemy sos śmietanowy.
Możliwość jego stworzenia:


Do garnka wlewamy śmietanę. Aktualnie producenci na opakowaniach zaznaczają, do czego określona śmietana dużo się nadaje. Kupujemy a z sklepowej półki śmietanę do zup i sosów. Śmietana powinna się gotować przez chwilę, następnie dodajemy jasną zasmażkę, stworzoną z roztopionego masła lub oleju i kilu łyżek mąki. Wystudzoną zasmażkę dodajemy sukcesywnie do śmietany. Następnie całość doprawiamy tartą gałką muszkatołową i solą. Sos komunikujemy z polskim szpinakiem. Gotujemy jeszcze chwilę.

Całość zgęstnieje dzięki zasmażce zawartej w sosie. Czosnek z gałką muszkatołową sprawią, że szpinak nabierze zapachu i aromatu. Całość możemy wzbogacić kolejnym specjałem kuchni włoskiej, czyli pomidorami suszonymi na cieple. Są 2 gatunki pomidorów, jakie mamy możliwość dodać: pomidory w zalewie bądź posypka z suszonych pomidorów. Też z zalewy kroimy w niewielką kosteczkę i komponujemy z powstałym farszem. Że mamy pomidory w budowie posypki, również możemy je dodać. Pomidory suszone na cieple idealnie dopasowują się ze szpinakiem.

Pozostaje stworzyć ciasto. Tutaj proponuję zastosować dobrej mąki do piegów i mleka zamiast wody. Mąka do pierogów z listy wskazana jest odpowiednio przez producenta na opakowaniu. Jeżeli kochamy ciasto twarde, dodajmy jajko. Jeśli miękkie, dodajmy roztopione masło (około pół kostki). Wyrobione ciasto należy odstawić na kilka sekund w konkretne miejsce pod szczelnym przykryciem albo nakryć mokrą ścierką. Po kilkunastu minutach ciasto należy ponownie zarobić. Po ostatnich rzeczach ciasto jest zdeterminowane do wyrobu pierogów.

Stół podsypujemy mąką, dzięki temu pierogi nie poprzylepiają się do blatu. Należy również schłodzić farsz. Schłodzony będzie pełniejszy, dzięki temu szybko będzie montować go do ciasta. Farsz nakładamy małą łyżeczką, za jakimś razem zwilżając ją w szklance z wodą.

Nasze pierożki gotujemy w osolonej wodzie z kroplą oleju.

Takie pierożki wyglądają prawidłowo z podsmażoną papryką kolorową albo z posypką z suszonych pomidorów. Wolno też stosować je z serem feta.
 
Posty: 148
Dołączył(a): Cz wrz 08, 2016 2:46 pm
Lokalizacja: Polska

Re: Pierogi z szpinakiem i suszonymi na cieple pomidorami

przez Misiek93 » Śr sty 11, 2017 4:56 pm

5 najdoskonalszych polskich jedzeń obiadowych

Nie nasza na świecie drugiej takiej kuchni jak nasza. Niezmiernie sycące, klasyczne i bogate potrawy kuszą swym aromatem i smakiem – każdy odszuka w niej rzecz dla siebie.
Bacha: Pierogarka

Zupa
Zupa to idealny wstęp, bez którego sporo głów nie potrafi wyimaginować sobie tradycyjnego polskiego obiadu. Rosół, kapuśniak, żurek, kalafiorowa, pomidorowa, z ziołami, z jajkiem, wielowarzywne – mało jest jedzeń, które można ćwiczyć na naprawdę kilka sposobów. Zupy to silne królowe naszych stołów. Choć zupę rzuca się zazwyczaj jako podstawowe danie, poprzedzające „coś dużo sycącego” to niejednokrotnie sama zupa może nam wystarczyć za pełnowartościowy obiad, którym możemy się najeść. Tu sprawdzą się szczególnie gęste zupy-krem z dodatkiem rozmaitych mięs i kierowane z dobrym, chrupiącym pieczywem.
Schabowy
Jeśli zupy są królowymi polskich stołów, to panem będzie naturalnie kultowy kotlet schabowy. Bliski i pyszny, smażony kotlet wieprzowy w panierce, podawany najczęściej z ziemniakami i surówką, np. w skórze kapusty kiszonej, dodaje się niemal na wolną możliwość – od codziennego obiadu po świąteczny poczęstunek. Wolno go zaoferować członkom rodziny, ale docenią go na może i znajomi, jacy wnoszą do nas z wizytą.
Pierogi

Pierogi to inna tradycyjnie polska możliwość na obiad. Chociaż pierogi wymagają trochę więcej funkcji niż np. schabowy, to przecież żaden kłopot, żeby ulepić ich większą liczbę i sprawiać ich smakiem poprzez wiele dni. Dużo kobiet twierdzi, iż po odgrzaniu są choćby jeszcze smaczniejsze. Oraz możliwości zabawy z pierogami jest pełna masa. W mączne ciasto zawinąć możemy podsmażone mięso mielone, kapustę z grzybami, tak wspaniałe w okresie bożonarodzeniowym, ziemniaki z twarogiem (pierogi ruskie) czyli na słodko, z dodatkiem owoców takich ale jagody bądź truskawki, które szybko odpowiedzialne są latem czy w klasy mrożonej poza sezonem.
Ryba
Nie odpowiednio, iż apetyczne, to jeszcze zdrowe. Ryby nie są potrafi oczywiście ciekawe jak wieprzowina, lecz mają znakomity temat na obiad. Nie odpowiednio, że są popularne w szkoleniu, co jeszcze szybko można z nich wyczarować coś pysznego. Ryba dobrze sprawdzi się w możliwości smażonej, z dodatkiem panierki zaś w środowisku ziemniaków i kapusty kiszonej, pieczonej, np. w folii aluminiowej, z ziołami i dodatkiem warzyw, bądź gotowanej, np. jako zapach do zup. Karp, szczupak, okoń czy węgorz toż zwłaszcza „polskie” propozycje rybne na obiad.
Bigos
Polacy to lud, który wyspecjalizował się w tworzeniu kapusty na setki sposobów. Potrafimy ją kisić, tworzyć na zima, np. w perspektywy przeróżnych surówek, natomiast na ogrzewanie robiąc kapuśniak lub gołąbki. Tym, co umieszcza na naukę, gdy pada wyrażenie „kapusta” w kontekście obiadu, stanowi wyjątkowo niejednokrotnie bigos. Ta typowa polska potrawa w wersji podstawowej montuje się z mieszanki kapusty kiszonej i kapusty świeżej, do których zbierane są różne rodzaje ciała i wędlin, grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy, takie jak ziele holenderskie bądź jałowiec. Aby również dużo podkreślić smak bigosu, nadaje się do niego czerwone wino. Tak skomponowaną mieszankę najlepiej jest ograniczać przez parę dni, aby każde elementy zgrały się z sobą i rozwiązały swój dobrzy aromat. Choć bigos przyjmuje się dużo jak przekąskę lub przekąskę, toż silna go z powodzeniem podać oraz na obiad. Z pieczywem razowym smakuje przepysznie.
 
Posty: 148
Dołączył(a): Cz wrz 08, 2016 2:46 pm
Lokalizacja: Polska


Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
cron